Prendre consciència de la incidència social de l’associacionisme

Reproduïm un article publicat a la revista TORNAVEU en el qual ens presenta l’estudi “Diversitat i integració en l’associacionisme cultural”, dut a terme pels sociòlegs Enric Saurí i Marta Rovira guanyadors de la primera Beca d’Estudis sobre l’associacionisme cultural català atorgada per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. Les principals conclusions d’aquest estudi, que apareix publicat al número 10 de la revista Canemàs, es comentaran en un acte a Cerdanyola del Vallès el proper 30 de gener a les 19h al Bar Grau (carrer de Sant Ramon, 180), en el marc del cicle Els dilluns d’Òmnium.

L’article va signat per la periodista Gemma Aguilera.


 

Una colla castellera fa castells. El seu objectiu és fer construccions humanes cada vegada més altes i complexes. Entesos, però com influeix en la societat aquesta pràctica i quins valors aporta? Aquesta i moltes altres preguntes sovint no han estat encara respostes, perquè comporten una reflexió que transcendeix la pròpia activitat d’una entitat cultural. Reivindicar aquest patrimoni social és una assignatura pendent encara a casa nostra, però s’ha obert un camí teòric que posa les bases per a aquesta reflexió. Es tracta de l’estudi Diversitat i integració en l’associacionisme cultural, dut a terme pels sociòlegs Enric Saurí i Marta Rovira amb la primera Beca d’Estudis sobre l’associacionisme cultural català atorgada per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. Les principals conclusions d’aquest estudi, que apareix publicat al número 10 de la revista Canemàs, es comentaran en un acte a Cerdanyola del Vallès el proper 30 de gener a les 19h al Bar Grau, en el marc del cicle Els dilluns d’Òmnium.

Enric Saurí explicava en una entrevista a Tornaveu que l’estudi ha pogut corroborar “que les persones procedents d’altres cultures i altres llengües que s’incorporen a l’associacionisme cultural català, acaben tenint un rèdit de primer ordre, en el sentit de cohesió social, d’ajuda a adquirir ciutadania, però a la vegada és una gran eina per crear xarxa social, conèixer la llengua del país, entendre el país en què viuen, i finalment, en molts dels casos que s’acrediten, els ajuda a reposicionar-se sociali econòmicament”. I afegeix que “l’associacionisme esdevé un espai en què les xarxes informals permeten que molta gent acabi trobant feina i fins i tot regularitzant la seva situació de residència, etc”.

Per la seva banda, Jaume Sobrevals, membre del jurat de la I Beca d’Estudis sobre l’associacionisme cultural català que atorga l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, realça la importància que aquesta beca s’atorgui des de l’ENS: “Per la seva pròpia composició, amb federacions i agrupacions culturals, és una gran eina perquè aquestes entitats reflexionin sobre el seu paper a la societat. La beca busca donar materials teòrics de reflexió per identificar què hi ha darrere dels objectius que té cada entitat, com pot ser fer castells, cantar, ballar o fer correfocs”, explica Sobrevals. Però més enllà d’això, afegeix, “totes les entitats tenen una incidència social, vulguin o no, i de vegades és una incidència inconscient. Es tracta de ser-ne conscients i determinar de quina manera podem adaptar la nostra pràctica per ser més eficients. Per exemple la cohesió social, de quina manera hi podem contribuir, com la fomentem al nostre entorn? Ens ho hem plantejat? Si és que no, fem-ho”.

Com a membre del jurat, Sobrevals remarca: “Estic molt satisfet perquè es van presentar una trentena llarga de projectes, i crec que l’hem encertat amb la tria del treball. Ara es tracta que això no quedi en un calaix. Per acabar la feina, correspon a totes les entitats continuar la feina, fent ús de les eines de reflexió i difonent aquests estudis”, conclou a Tornaveu.

Més informació sobre Canemàs, fent clic aquí.

Afegir un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Escriu el resultat *